25. aug, 2014

Rosenrot.

 

FORSKNING:

På grunn av lang og omfattende forskning i mange land vet vi nå at Rosenrot er uskadelig og gir ingen bivirkninger, verken på lang eller kort sikt. Den kan  derfor være et nyttig og naturlig legemiddel for mange.

Kliniske undersøkelser

Flere kliniske  undersøkelser viser at ekstrakt fra rosenrot  bl.a. har positiv virkning på mennesker som trenger forhøyet oksygenopptak for økt utholdenhet, eller for å klare seg bedre under opphold i store høyder hvor oksygenkonsentrasjonen er lav.

Tilsvarende virkning skal også være påvist hos idrettsfolk som er avhengig av høy oksygenopptak for å ha stor utholdenhet. Rosenrot fungerer ikke som et dopingsmiddel da den bare er en god medisin som støtter den friske og naturlige organismen og dermed gjør at kroppen kan finne harmoni..   Man skal dermed  kunne oppnå mange positive effekter ved bruk av rosenrot. Planten stimulerer visstnok også vektreduksjon hos friske men overvektige mennesker.

Flere seriøse studier viser at rosenrot kan ha positiv virkning på sexlivet hos både kvinner og menn.

Vitaminkilde

Rosenrot fungerer dessuten som en antioksidant som er mye kraftigere enn for eksempel vitamin E, og bekjemper derfor de såkalte frie radikalene på en effektiv måte.  Bladene inneholder mye vitamin C og kan spises direkte. I Norge fra gammelt av, ble bladene brukt i brød og flatbrød.

Roten skal i tillegg også kunne normalisere blodtrykket, blodsukkernivået, kolesterolmengden og kaliumkonsentrasjon i blodet. Dessuten hevdes det at rosenrot skal kunne gi bedre hukommelse og større motstandskraft mot psykiske  påkjenninger.

Planten vil utvilsom ha positiv virkning på hjertet, ved at den kan minske mengden av stresshormoner.

Lang tradisjon

I Russland, gamle Sovjet, Kina og andre asiatiske land har denne planten vært brukt i over 3000 år som medisin blant annet mot depresjoner, høydesyke, økt utholdenhet  og å styrke nervesystemet. Roten ble også brukt mot hodepine og annen smerte.

Eskimoer i Alaska bruker den dag i dag planten som grønnsak i gryteretter, og bladene spiser de direkte.

Kristian IV spiste jordstengler fra Rosenrot på sin reise i Norge i år 1599. Vikingene brukte også rosenrot for å holde seg friske og sterke og som middel mot skjørbuk.

 

Roten til det gode. 

Det er jordstengelen og røttene fra rosenrot som er av størst interesse for medisinsk bruk.

Rosenrot virker oppkvikkende på sentralnervesystemet på samme måte som koreansk ginseng. Fordelen er at det ikke har den samme overstimulerende effekten som noen  opplever ved bruk av ginseng og man vil merke at den har en hurtigere virkning.

6. aug, 2014

Marikåpe.

Marikåpen er en fra gammelt av kalt for kvnnens beste venn. Urten er blant annet menstruasjonsregulerende og kan redusere menstruasjonssmerter. Den stimulerer livmoren og blir derfor frarådet å bruke under tidlig svangerskap, men kan være utmerket å bruke for de som nermer seg fødselen. De vanndråpen som vi ofte ser i midten av bladene er ikke bare duggdråper men ofte er det vann som urten utskiller og disse dråpene hadde fra gammelt av ord på seg for å ha en mystisk og magisk kraft og det sies at den var en kilde til å gjenvinne ungdommen. Høst friske fine blader av urten og tørk de ved 40 grader. For å lage te/uttrekk brukes 2-3 dl kokende vann og to ts tørket urt og trekkes i ca10 min.
Urten kan også brukes som indgridiens i hudkremer for utslett,eksem, sår og insekstbitt.

18. jul, 2014

Hestehov.

Hestehov er er klassifisert som reseptbelagt legemiddel,men den er så vanlig at man kan plukke den å tørke de selv. Blomsten smaker bittert og finnes også stoffer i planten som kan være kreftfremkallende. Til utvortes bruk som sårmiddel
er Hestehoven mye brukt spesielt i Nord-Norge. Bladene kan brukes som omslag på blant annet årebetennelse, alle typer sår, muskel og nervesmerter. Det stikkes hull på baksiden av bladene før de legger direkte på såret. Bladene er betennelseshemmende og kan trekke ut materie og sår gror raskere. Blader av hestehov kan plukkes og tørkes til vinterbruk, men man må holde de over vanndamp for å mykgjøre de før man bruker de.

Hestehov er også mye brukt som fargeplanting. gul/brun eller grånyanser alt ettersom hvilke beisemiddel som ble brukt.

17. jul, 2014

Blåkoll.

Blåkoll ble brukt i kinesisk urtemedisin og ble ofte kombinert med krysantimum mot feber,hodepine og høyt blodtrykk blant annet. Blåkollen brukes helst frisk, men kan tørkes og anvendes til Te for senere bruk.
Bladene kan spises rå eller kokt til stuinger og salater.De er litt bitre så det er lurt å vaske de godt før bruk da blir de litt mildere.

16. jul, 2014

Bukkeblad.

Bukkeblad er en annen medisinplante som det er mye av i vår natur. Det er bladene på planten som brukes som medisin, bladene tas uten stilker og tørkes i stekeovnen ved ca 40 grader med varmluft og med steikovnadøra litt på gløtt. Bladen kan brukes som en te. I følge lokal informasjon var den berømte Solværkjerringa på Svenningen og Oddøya og plukket bukkeblad til sine droger. Te av bladene ble brukt mot blant annet dårlig fordøyelse, leddbetennelse,uregelmessig menstruasjon, influensa,hodepine,tørr hoste og utvortes mot eksem og skabb. Bukkeblad er også blitt brukt mot kronisk tretthetssyndrom. Vær obs på at for store doser bukkeblad kan gi bivirkninger som irriterte fordøyelseskanaler og ha en avførende virkning. Gis ikke til barn og til ammende. Bukkeblad er urindrivende og man bør drikke mye vann under behandling.